Hoe werkt het?

Zonnepanelen zijn voor particulieren goedkoper geworden, doordat je btw kunt terugvragen. Uit berekeningen van Alfa Accountants en Adviseurs blijkt namelijk dat je nu tot 18% van jouw aankoop terug kunt vragen.

Particulieren die zonnepanelen gekocht hebben, kunnen na aanmelding bij de Belastingdienst, de btw op aanschaf en installatie nu terugvragen volgens een uitspraak van het Europese Hof op 20 juni 2013.

Maximaal voordeel en daarna vrijgesteld als kleine ondernemer

Particulieren met zonnepanelen worden aangemerkt als 'kleine ondernemer' omdat ze in bijna alle gevallen ook energie terugleveren aan het net. Daarover moet je dan eigenlijk jaarlijks ook btw afdragen maar omdat het om zo'n kleine bedrag mag je je bij de Belastingdienst aanmelden voor een vrijstelling voor kleine ondernemers.

Als jij btw wilt terugvragen zal jij jezelf moeten aanmelden als ondernemer en je zult dan een verzoek tot aangifte ontvangen. Je betaalt dus een klein bedrag aan btw en je krijgt een veel groter bedrag aan btw over de aanschaf en installatie terug. De hoogte van de teruggave hangt onder meer af van het soort zonnepanelen dat je hebt. Na de btw-teruggave in het jaar van aanschaf kun je vrijstelling vragen van verdere aangifte en hoef je dus in het vervolg geen administratie meer bij te houden. Zo krijg je dus wel de lusten, maar niet de lasten.

Let op!

Voor particulieren die voor meer dan € 14.400 inclusief btw investeren in zonnepanelen, loopt het proces anders. Zij kunnen niet het volgende jaar vragen om de vrijstelling voor kleine ondernemers, omdat zij dan in 5 jaar tijd de terug ontvangen btw weer moeten betalen aan de Belastingdienst (herziening). Ook voor rechtspersonen zoals VVE’s en stichtingen zijn er mogelijkheden voor een btw voordeel bij het investeren in zonnepanelen. Beide gevallen vragen om maatwerk.

Hoe werkt het?

Om de btw terug te vragen en de navolgende jaren geen btw te hoeven betalen moet je een aantal dingen doen:

  1. Je moet je zo snel mogelijk aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer voor de btw, in elk geval uiterlijk binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je in zonnepanelen hebt geïnvesteerd.
  2. De benodigde aangifte(n) btw over het jaar van aanschaf indienen.
  3. Voor het einde van het jaar een verzoek indienen om in aanmerking te komen voor de vrijstelling voor kleine ondernemers.

Je kunt de hele aanvraag zelf doen maar je kunt natuurlijk ook alles door ons laten regelen. En mocht je onverhoopt niets terug krijgen van de Belastingdienst dan hoef je natuurlijk ook niets te betalen.  Lees meer over onze service

Of regel het direct:
laat ons alles regelen >ik regel het zelf >

Veelgestelde vragen

In de lijst van veelgestelde vragen vind je meer informatie over de regeling in het algemeen. Hier lees je bijvoorbeeld meer over waarom je als particulier toch btw kunt terugvragen en aan welke voorwaarden je precies moet voldoen.

Direct regelen

Met onze service heb je geen last van administratieve rompslomp.
Wij regelen de teruggave direct!
 

Een voorbeeld

Je investeert € 4.500 in niet-geïntegreerde zonnepanelen en betaalt € 870 aan btw.

Voor de stroom die je aan het net teruglevert moet je een klein bedrag aan btw betalen. Gemiddeld zal dat ongeveer € 80 zijn, afhankelijk van de capaciteit van jouw installatie.

In dit voorbeeld zou je dan uiteindelijk maar liefst € 790,- terugkrijgen van de Belastingdienst.